warmtepompen

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Energiebesparing
Warmtepompen halen tot 75% van hun energie uit hernieuwbare bronnen zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Dit resulteert in een veel lager energieverbruik in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Goed voor het klimaat en het milieu
Met een warmtepomp verlaag je je CO₂-uitstoot aanzienlijk en draag je bij aan een groenere toekomst. Bovendien stoot een warmtepomp geen fijn stof of andere schadelijke verontreinigingen uit, in tegenstelling tot verwarmingssystemen op hout, stookolie of gas. Dit zorgt voor schonere lucht, wat niet alleen beter is voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid.
Warmtepompen draaien op elektriciteit die potentieel volledig uit koolstofarme bron kan komen. Dit is van belang voor het opwarmende klimaat een halt toe te roepen.

Onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen
Door te kiezen voor een warmtepomp verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas en stookolie. Dit betekent niet alleen meer controle over je eigen energieverbruik, maar draagt ook bij aan een energieonafhankelijker België en Europa.
Hoe meer gezinnen en bedrijven overstappen op duurzame energie, hoe minder we afhankelijk zijn van aardgasimport uit Rusland of schaliegas uit de VS. Warmtepompen helpen dus niet alleen je energieverbruik te verlagen, maar versterken ook de energiezekerheid van onze regio.

Hogere EPB-score in Vlaanderen
In Vlaanderen draagt een warmtepomp bij aan een gunstige EPB-score (Energieprestatie en Binnenklimaat), wat resulteert in lagere energiekosten, een hogere woningwaarde en mogelijk extra premies of subsidies.

Wil je meer weten over de voordelen van een warmtepomp voor jouw woning? Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte!

Onderhoud van Warmtepompen

Hoewel er geen wettelijke verplichting is voor onderhoud aan huishoudelijke warmtepompen, is regelmatig onderhoud sterk aan te raden. Een goed onderhouden warmtepomp werkt efficiënter, verbruikt minder energie en gaat langer mee. Zelfs wanneer een warmtepomp correct is geïnstalleerd en functioneert, blijft periodieke controle essentieel om optimale prestaties te garanderen.

Daarom is het verstandig om elke twee jaar een professionele controle uit te laten voeren. Tijdens deze controle worden de hydraulische componenten, elektrische aansluitingen, verdamper en condensor geïnspecteerd en indien nodig gereinigd of bijgesteld. Dit voorkomt slijtage, storingen en een mogelijk verlies aan rendement, zodat je warmtepomp betrouwbaar en energiezuinig blijft werken.

Financiële ondersteuning in Vlaanderen

Om de overstap naar duurzame verwarmingssystemen te stimuleren, biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning via 'Mijn VerbouwPremie'. Voor een lucht-waterwarmtepomp kunt u rekenen op een premie die varieert naargelang uw situatie en het type warmtepomp. De exacte premiebedragen en voorwaarden zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder uw inkomen en de technische specificaties van de warmtepomp.

  • Voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een woonmaatschappij:

    • 4800 euro
  • Voor eigenaar-bewoners uit de middelste en hoogste inkomenscategorie en andere investeerders:

    • 3600 euro

Dit bedrag verhoogt sterk wanneer de warmtepomp geplaatst wordt ter vervanging van elektrische verwarming of in een woning waarbij er geen aardgasnet in de straat ligt. Voor de meest actuele informatie en om te bepalen op welke premie u recht heeft, verwijzen we u graag naar de officiële website van de Vlaamse overheid:

Vlaanderen.be

Meer info

Hier lees je meer over mijn persoonlijke lucht-waterwarmtepomp, het verbruik en de kosten.

Hoe haal je op je warmtepomp het beste rendement?

Wat kost de installatie van een warmtepomp?

Kies je best een split of een monoblok?

Info over de warmtepomp Vlaanderen

Alle misvattingen en vooroordelen over warmtepompen uitgelegd (Engels)